خنک کننده مایع چیست

خنک کننده مایع چیست

همه ما به‌خوبی می‌دانیم که یکی از چالش‌های بزرگ در دنیای تکنولوژی، کنترل دمای قطعات کامپیوتری است. وقتی سیستم‌ها به قدرت پردازش بالاتری دست پیدا می‌کنند، طبیعتا تولید گرما هم افزایش می‌یابد. به همین دلیل، برای جلوگیری از واردشدن آسیب به قطعات و کاهش کارایی، به یک سیستم خنک‌کننده کارآمد نیاز داریم. یکی از روش‌های پیشرفته و موثر در این زمینه «خنک‌کننده مایع» است. این تکنولوژی با استفاده از مایعات به جای هوا برای انتقال گرما، امکان کارکرد بهتر و بی‌صداتر سیستم‌ها را فراهم می‌کند. در این مقاله قصد داریم به این سوال که خنک کننده مایع چیست پاسخ دهیم و نحوه عملکرد، مزایا و کاربردهای این سیستم خنک‌کننده را بررسی کنیم.

با تکاف مگ همراه باشید.

تعریف سیستم خنک کننده مایع

خنک کننده مایع چیست

سیستم خنک‌کننده آب یا خنک‌کننده مایع، روشی برای کاهش دمای قطعات حساس کامپیوتر مانند پردازنده‌های مرکزی (CPU) و پردازشگرهای گرافیکی (GPU) است. در این روش به جای استفاده از هوا برای جذب گرما، از آب استفاده می‌شود؛ چراکه آب، توانایی انتقال گرما تا حدود ۳۰ برابر سریع‌تر از هوا را دارد. این سیستم علاوه‌بر اینکه دما را کاهش می‌دهد، باعث می‌شود که قطعات کامپیوتر با عملکرد بهتری کار کنند و سرعت بالاتری داشته باشند؛ ضمن اینکه سر و صدای سیستم هم کاهش پیدا می‌کند.

تمامی دستگاه‌های الکترونیکی در حین کار، گرما تولید می‌کنند. هرچه قطعات کامپیوتر کوچک‌تر و سریع‌تر می‌شوند، گرمای تولیدی بیشتر و در مناطق کوچک‌تری متمرکز می‌شود. به‌طور معمول، گرما از قطعات با استفاده از سیستم خنک‌کننده هوا، مثل هیت‌سینک‌ها (heat sinks)، لوله‌های گرما و فن‌ها دفع می‌شود. اما در برخی از سیستم‌ها، گرمای تولیدی بیشتر از آن است که سیستم‌های خنک‌کننده هوا بتوانند از عهده‌اش برآیند.

این مشکل معمولا در سیستم‌های اورکلاک‌شده با چندین پردازنده گرافیکی یا سیستم‌هایی با چگالی بالا دیده می‌شود. برای این نوع سیستم‌ها، خنک‌کننده مایع می‌تواند گرما را سریع‌تر و موثرتر از سیستم خارج کند؛ به این ترتیب، این سیستم‌ها قادر خواهند بود سریع‌تر، خنک‌تر و کم‌صداتر عمل کنند.

کاربرد خنک‌کننده مایع

خنک کننده مایع چیست

در سیستم‌های خنک‌کننده مایع، مایعی که معمولا آب است از لوله‌ها عبور می‌کند. این مایع گرما را از قطعات جذب و آن را در رادیاتور دفع می‌کند. این روش مشابه سیستم خنک‌کننده موتور در خودروهاست که در آن مایع خنک‌کننده از موتور عبور کرده و به رادیاتور منتقل می‌شود.

خنک‌کننده مایع بیشتر در کامپیوترهای شخصی و سیستم‌های مخصوص بازی استفاده می‌شود؛ چون به شما این امکان را می‌دهد که پردازنده مرکزی (CPU) و پردازشگر گرافیکی (GPU) را اورکلاک کنید و در عین حال دمای قطعات را پایین نگه دارید. این کار باعث افزایش عمر مفید قطعات می‌شود و همچنین امکان ساخت سیستم‌های بسیار کوچک با قطعات قدرتمند را فراهم می‌کند.

اجزا و نحوه عملکرد سیستم‌های خنک‌کننده مایع

خنک کننده مایع چیست

سیستم‌های خنک‌کننده مایع از چند قسمت اصلی تشکیل شده‌اند: بلوک آب، پمپ، رادیاتور، لوله‌ها و در صورت نیاز، یک مخزن. پمپ، مایع را در سیستم به جریان می‌اندازد. مایع از بلوک آبی عبور می‌کند که به پردازنده (CPU) یا پردازشگر گرافیکی (GPU) متصل است، جایی که گرما از قطعه به مایع منتقل می‌شود. در برخی سیستم‌ها، از چند بلوک آب برای خنک‌کردن بخش‌های مختلف استفاده می‌شود.

آب گرم‌شده به رادیاتور می‌رود و فن‌ها هوای خنک را روی لوله‌ها می‌دمند تا گرما را از بین ببرند. اگر سیستم به آب بیشتری نیاز داشته باشد، مخزن می‌تواند آب اضافی را ذخیره کند و ظرفیت حرارتی را افزایش دهد. لوله‌ها (چه انعطاف‌پذیر و چه سخت) مایع را در سیستم منتقل می‌کنند. گاهی اوقات، برای جلوگیری از رشد باکتری یا جلبک‌ها، یک محلول ضد جرم به آب اضافه می‌شود.

مزایا و معایب خنک‌کننده مایع در مقایسه با خنک‌کننده هوا

مزایا:

  • ظرفیت خنک‌کنندگی بیشتری دارد.
  • امکان استفاده از قطعات پرقدرت در سیستم‌های فشرده وجود دارد.
  • عملکرد آن کم‌صداست.
  • بهره‌وری انرژی بهتری دارد.

معایب:

  • به نگهداری بیشتری نیاز دارد.
  • جریان آب ممکن است بلوک‌های گرما را سریع‌تر از هیت‌سینک‌ها فرسوده کند.
  • هزینه اولیه بالاتری دارد.
  • در صورت نشتی آب می‌تواند به قطعات کامپیوتر آسیب بزند.

آیا سیستم‌های خنک‌کننده مایع به تعویض یا پرکردن دوباره نیاز دارند؟ 

خنک کننده مایع چیست

بیشتر سیستم‌های خنک‌کننده مایع به پرکردن دوباره نیازی ندارند. این سیستم‌ها مانند مخازن مهروموم‌شده هستند که با مایعی خاص پر شده‌اند که نه تبخیر می‌شود و نه از آن نشت می‌کند. زمانی که سیستم را راه‌اندازی کردید، دیگر نیازی به افزودن مایع به آن نخواهید داشت. بنابراین، سیستم‌های خنک‌کننده مایع نیازی به پرشدن مجدد ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *