پردازنده های AMD
صفحه اصلی وبلاگ گیم مگ تکاف راهنمای خرید روش های تشخیص نسل پردازنده های AMD

روش های تشخیص نسل پردازنده های AMD

پردازنده‌های AMD یکی از رقبای اصلی پردازنده‌های اینتل هستند و در سال‌های اخیر با معرفی سری رایزن (Ryzen) توانسته‌اند محبوبیت زیادی در بازار کسب کنند. تشخیص نسل پردازنده‌های AMD به‌خصوص برای خریداران و کاربران حرفه‌ای اهمیت زیادی دارد، زیرا هر نسل جدید بهبودهایی در عملکرد، مصرف انرژی و قابلیت‌های پردازشی ارائه می‌دهد. در این مقاله روش های تشخیص نسل پردازنده های AMD را بیان می‌کنیم.

با تکاف مگ همراه باشید.

تفاوت میان نام گذاری نسل و سری پردازنده های AMD

لازم است که قبل از هر چیزی تفاوت میان نام‌گذاری نسل و سری پردازنده‌های AMD را فرا بگیریم. نسل سی پی یو‌های AMD از سال ۲۰۱۷ با نام‌های متفاوتی ارائه می‌شود. سری پردازنده Ryzen با معماری Zen شروع و با Ryzen 5000 با معماری Zen 3 در سال ۲۰۲۰ ادامه پیدا کرد. نسل CPU هر بار با تعداد هسته، رشته، سرعت و حافظه بیشتر در دسترس قرار می‌گیرد.

سری‌های مختلف پردازنده‌های AMD شامل ارتقا پارامترهای مختلف تعداد رشته‌های موازی، هسته‌ها، سرعت پردازش، قیمت و حافظه پنهان است. یکی دیگر از راه‌های بررسی نسل سی پی یوهای AMD توجه به کد درج شده بعد از نام برند است.

 

بررسی نام گذاری سی پی یوهای AMD

پردازنده‌های AMD از یک نام تجاری در ابتدای نام‌گذاری خود بهره می‌برند. به طور معمول برای تهیه پردازنده‌های AMD از نام تجاری رایزن (Ryzen) استفاده می‌شود. نکته قابل‌توجه در خصوص این پردازنده‌ها این است که هر چه عدد بعد از نام برند بزرگ‌تر و بیشتر باشد، آن سی‌پی‌یو جدیدتر و قدرتمندتر عمل می‌کند. برای نمونه پردازندهٔ Ryze 7 از Ryzen 5 عملکرد بهتری را نمایان می‌کند. این روش نام‌گذاری در پردازنده‌های اینتل نیز مشهود است.

پردازنده‌های AMD در سری و خانواده‌های متعددی تولید و عرضه می‌شوند.

  • سری رایزن (Ryzen)
  • سری Threadripper
  • سری Athlon
  • سری Epyc
پردازنده های AMD

CPU Family در نام گذاری پردازنده‌های AMD

خانواده پردازنده (CPU Family) در نام‌گذاری پس از نام برند قرار می‌گیرد. برای نمونه سری خانواده Ryzen شامل اعداد 3، 5، 7 و 9 هستند. هر چه این اعداد بالاتر باشند، عملکرد و ویژگی‌های مازاد بیشتری را فراهم می‌کنند. در باب تفاوت این نوع CPU‌ها می‌توان گفت که پردازنده Ryzen 3 با ۴ هسته با عملکرد ضعیف‌تر برای مصارف روزانه معمول مناسب است و معادل پردازنده core i3  اینتل قرار دارد. پردازنده‌های Ryzen 5 با ۶ هسته پردازش برای مصارف بالاتر کاربرد دارند. به همین منوال Ryzen 7 با حداکثر ۸ هسته و Ryzen 9 با ۱۶ هسته برای اموری با عملکرد سنگین‌تر نظیر گیمینگ و تولیدمحتوا مناسب است. کلاس پردازنده‌ها یا خانواده CPU مانند Threadripper تا سقف ۶۴ هسته پردازشی را در خود جای داده‌اند و برای امور خاص کاربرد دارند.

نسل پردازنده

اگر بخواهید نسل پردازنده را در نام CPU مدل AMD تشخیص داد باید به عدد دوم بعد از نام تجاری توجه نمود. هر چه این عدد بالاتر باشد به طبع آن با پردازنده‌ای با امکانات و توانایی‌هایی بالاتر طرف هستیم.

سطح عملکرد پردازنده

عدد بعد از نسل، بیانگر سطح عملکرد پردازنده است‌. این رقم عملکرد و توانایی پردازنده را مشخص می‌نماید. اگر عددی در این قسمت درج نشده باشد، نشانگر یک پردازنده مین استریم است. اعداد ۴، ۵، ۶ عملکرد بالا و رقم‌های ۷ و ۸ نشان‌دهنده کاربرد حرفه‌ای پردازنده است.

بعد از عدد سطح عملکرد دو صفر قرار می‌گیرد که شماره مدل و SKU محصول را نشان می‌دهد و تأثیر خاصی در هنگام خرید ندارد.

 

پردازنده های AMD

پسوند الفبایی

پردازنده‌های AMD دارای پسوندهای خاصی هستند که ویژگی‌های آن‌ها را مشخص می‌کند:

 X: مدل‌های دارای فرکانس بالاتر و عملکرد قوی‌تر (مثلاً Ryzen 7 5800X)

 G: دارای گرافیک داخلی Radeon Vega (مثلاً Ryzen 5 5600G)

 H: سرعت کلاک بالا و مخصوص لپ‌تاپ‌های قدرتمند و گیمینگ (مثلاً Ryzen 9 6900HX)

 U: کم‌مصرف و مناسب لپ‌تاپ‌های سبک (مثلاً Ryzen 7 5800U)

 HS یا XT: بهینه‌شده برای لپ‌تاپ‌های باریک و گیمینگ (مثلاً Ryzen 9 6980HS)

 

معرفی خانواده پردازنده های AMD

قبل‌تر به این موضوع اشاره کردیم که پردازنده‌های AMD در سری‌های مختلف تولید می‌شوند. در ادامه به معرفی اعضای خانواده AMD می‌پردازیم.

 

سری رایزن (Ryzen)

پردازنده‌های سری رایزن را می‌توان پرچم‌دار محصولات AMD برشمرد. Ryzen پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین سری محصولات AMD است. سرآغاز تولید رایزن به سال ۲۰۱۷ بازمی‌گردد که انواع CPU رایزن به رقیب قدرتمندی برای اینتل Core تبدیل گشت.

 

سری Threadripper

سری پردازنده Threadripper با برق مصرفی ۳۵۰ وات کار می‌کنند این در حالی است که پردازنده‌های رایزن حداکثر برق مصرفی ۱۷۰ وات دارند. این سری محصولات AMD از لحاظ اندازه بزرگ‌تر از پردازنده‌های Ryzen هستند. تعداد هسته و رشته‌ها در سری Threadripper بسیار بیشتر از سری رایزن است. پردازنده‌های Threadripper برای مصارف خاص مانند محیط‌های شبیه‌سازی و امور حرفه‌ای کاربرد دارند. البته فراموش نکنید که قیمت این سری از محصولات قدرتمند AMD تقریباً از ۱۴۰۰ دلار شروع می‌گردد و به نسبت سی پی یوهای Ryzen گران‌تر هستند.

 

سری Athlon

یکی از محصولات خانواده AMD، سری محصولات Athlon است. این نوع پردازنده برای کارهای اداری و آموزشی بسیار ابتدایی کاربرد دارد و برای رایانه‌های ارزان‌قیمت گزینه مناسبی است.

 

سری Epyc

Epyc جز پردازنده‌های مخصوص سرورهای ابری و هوش مصنوعی است‌ و قابلیت‌های مختص به خود را ارائه می‌دهد.

جمع بندی

روش‌های تشخیص نسل پردازنده‌ های AMD به کاربران کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری در جهت ارتقا سیستم خود بگیرند. پردازنده‌هایی که با ارقام بالاتر در نام‌گذاری خود همراه هستند از عملکرد و نسل بالاتری برخوردارند.

 

📅تاریخ آخرین بروزرسانی : 1404/01/14

author-avatar

درباره Elham Alibakhshi

نویسنده: الهام علی بخشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *