بررسی فنی پردازنده‌ اینتل Core Ultra 9 285K
صفحه اصلی وبلاگ گیم مگ تکاف سخت افزار بررسی فنی پردازنده‌ اینتل Core Ultra 9 285K

بررسی فنی پردازنده‌ اینتل Core Ultra 9 285K

کمپانی اینتل در تاریخ ۱۰ اکتبر ۲۰۲۴  از جدیدترین پردازنده دسکتاپ خود رونمایی کرد. Core Ultra 9  در آزمون عملکردی یا همان بنچمارک نتایج قابل‌توجهی را ارائه کرد. توان مصرفی این پردازنده ۲۵ وات است و در آزمون چندهسته‌ای امتیاز ۴۵۵۶۳ را کسب کرد. این امتیاز خیره‌کننده در مقایسه با پردازنده intel core i9-14900k پیشرفت ۱۰ درصدی را نشان می‌دهد. این نتایج تلاش اینتل را در جهت ارتقای توانمندی‌های پردازشی، نشان می‌دهد. در این مقاله به بررسی فنی پردازنده اینتل مدل Core Ultra 9 می‌پردازیم.

با تکاف مگ همراه شوید

بررسی فنی پردازنده‌ اینتل Core Ultra 9 285K

عملکرد تک هسته و چند هسته

Core Ultra 9 در کل دارای ۲۴ هسته است.  ۸ هسته قوی Lion Cove  و ۱۶ هسته کم‌مصرف Skymont در این پردازنده به‌کاررفته است. طبق نتایج بنچمارک در عملکرد تک‌هسته‌ای شاهد امتیاز ۳۴۲۰ و در چندهسته‌ای ۲۳٬۳۷۶ هستیم. این امتیاز به نسبت پردازنده AMD  رایزن رقیب اینتل، به ترتیب پیشرفت عملکردی ۲ و ۱۴ درصد را نشان می‌دهد.

قابلیت هایپرتردینگ در طراحی ارو لیک حذف شده است. اینتل به‌جای استفاده از شبیه‌ساز رشته‌های اضافی بر بهینه‌کردن تک‌هسته‌ای تمرکز کرده است. تمامی این موارد سرعت اجرا و پاسخگویی را کارآمد و بهینه ساخته است.

سازگاری سخت افزاری

پردازنده Core Ultra 9  با آخرین سوکت مادربردهای LGA 1851 همخوانی دارد. این سوکت از پایه‌های زیادی تشکیل شده است که قدرت و سرعت ارتباطات (O/I) را بهبود می‌بخشد. این عامل تأثیر بسزایی در افزایش عملکرد این مدل پردازنده اینتل دارد.

مادربردهای ارو لیک از فناوری Pcle5.0 در جهت افزایش باند بیشتر استفاده می‌کند.  این مادربرد با کارت‌های گرافیکی قوی و دستگاه‌های سریع به‌راحتی همگام می‌شود و سرعت پاسخ‌دهی سیستم را افزایش می‌دهد.

تمامی مادربردهای ارو لیک از رم DDR5 پشتیبانی می‌کنند، این رم نرخ انتقال داده را افزایش و مصرف انرژی را بهینه می‌کند. DDR5  برای انجام برنامه و بازی‌های سنگین، عملکرد خوبی را ارائه می‌دهد.

گزینه بایوس پیشرفته در مادربردهای ارو لیک،  به‌روزرسانی و تنظیمات را راحت‌تر کردند. این قابلیت در آینده برای همگام‌سازی تغییرات سخت‌افزار و نرم‌افزار کمک‌کننده است و برای سیستم طول عمر بیشتر را به ارمغان می‌آورد.

حافظه و کش

در پردازنده Core Ultra 9 عملکرد حافظه و پهنای باند در مقایسه با نسخه قبلی پردازنده اینتل و پردازنده ADM تغییرات مثبتی داشته است. در این پردازنده، افزایش سرعت حافظه و کش باعث گسترش پهنای باند گردیده است.

کاربرانی که با داده‌های حجیم سروکار دارند، افزایش باند برای آن‌ها کاربردی است. افراد که در کارهایی نظیر، تولید محتوای ویدئویی و یا شبیه‌سازهای محاسباتی هستند، پردازنده‌هایی مانند Core Ultra 9 که حافظه و پهنای باند بالایی دارند برای آن‌ها کمک‌کننده است.

البته در بررسی تأخیر حافظه، پردازنده Core Ultra 9 نسبت به ADM  تأخیر بیشتری دیده می‌شود. این عامل در کارهایی که به زمان واکنش کمتری نیاز دارند، تأثیر خوبی ندارد. همچنین تأخیر حافظه در کارهایی همچون بازی‌های کامپیوتری و برنامه‌های تعاملی، بازدهی مناسبی ندارد. این تأخیر در پردازنده اینتل در کارهای عمومی تأثیر منفی نمی‌گذارد.

بررسی فنی پردازنده‌ اینتل Core Ultra 9 285K

عملکرد گرافیکی و گیمینگ

پردازنده Core Ultra 9 در بخش گرافیکی، از یک موتور گرافیکی Xe-LPG و چهار هسته Xe تشکیل شده است. سرعت بوست هسته گرافیکی  Core Ultra 9 به ۲٫۰ گیگاهرتز می‌رسد. موتور Battlemage Xe2  در این تراشه جایی ندارد و به نظر می‌رسد که اینتل با بهره‌نگرفتن از این تکنولوژی به‌روز از رقیب خود جامانده است.

اینتل مدعی است که GPU یکپارچه این تراشه، عملکردی دوبرابر بهتر از پردازنده‌های نسل چهاردهم این شرکت دارد. این در حالی است که عملکرد یکپارچه GPU برای کاربرانی که به این قابلیت نیاز دارند، چندان قابل‌توجه نیست! چرا که  این افراد می‌توانند در این راستا از کارت گرافیکی مجزا بهره بگیرند.

در عملکرد گیمینگ، پردازنده Core Ultra 9 عملکردی هم رده با رقبای خود داشته است. برای مثال در بازی Star Wars Jedi: Survivor به میانگین ۱۵۸ فریم بر ثانیه رسید و در Cyberpunk 2077: Phantom Liberty نیز با عملکرد ۱۳۲ فریم بر ثانیه ظاهر شد.

این پردازنده نسل پانزدهم اینتل در اجرای بازی‌ها با گرافیک داخلی، بهینگی انرژی خوبی را نشان داده است. در این مورد، توان مصرفی بیشتر از ۶۰ وات نبوده است این در حالی است که معمولاً بین ۵۰ تا ۸۰ وات، توان مصرفی باقی‌مانده است.

بررسی فنی پردازنده‌ اینتل Core Ultra 9 285K

توان مصرفی

توان مصرفی Core Ultra 9 در مقایسه با پردازنده رپتور لیک، ۱۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد. این کاهش توان مصرفی هم سطح Ryzen 9 9950X از ADM است. این پردازنده در زمینه تولید حرارت به نسبت توان مصرفی، کاهشی نداشته است و پردازنده ADM دمای خنک‌تری را نشان می‌دهد.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی فنی پردازنده‌ اینتل Core Ultra 9 از جوانب، هسته‌ها، ساختار، گرافیک و توان مصرفی پرداختیم. این پردازنده نسل پانزدهم در برخی آزمایش‌ها نتایج بهتری را نسبت به رقبا و سری قبلی خود نشان می‌دهد. البته در برخی از این بررسی‌ها شاهد، عملکردی مشابه و یا کمتر هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *