روش های تست CPU

روش های تست CPU

قطعات کامپیوتر در تعامل با یکدیگر می‌توانند کارهای ساده و پیچیده را انجام دهند‌. CPU به‌عنوان مغز این سیستم پیچیده، نقش مهمی در کامپیوتر بازی می‌کند. روش‌های تست CPU را می‌توان از دو منظر مورد ارزیابی قرار دارد، سلامت ظاهری و تست عملکرد. شاید شما کامپیوتر و یا لپ‌تاپ خود را به‌صورت دست‌دوم خریداری کرده باشید و به تست کامل CPU نیاز داشته باشید. در این مقاله به طور کامل این موارد را بررسی می‌کنیم.

با تکاف مگ همراه باشید

روش های تست CPU

بررسی ظاهری CPU

قطعه CPU، را باید بادقت ارزیابی کرد برای انجام این کار از یک دستکش غیر استاتیک و ذره‌بین استفاده کنید‌.

خوردگی رنگ پردازنده

دورتادور CPU  را چک کنید، اگر در برخی نواحی رنگ پردازنده تغییر کرده باشد و تیره‌تر به نظر آید، ممکن است نشان‌دهنده وجود مشکل در CPU باشد. توجه کنید که سایه‌های آبی‌رنگ می‌تواند مشکلی در داغ‌شدن پردازنده را نشان دهد.

بررسی پین (سوکت) در CPU

باتوجه‌به مدل پردازنده، پین‌ها روی پردازنده و یا داخل سوکت و روی مادربرد قرار دارند. پین‌ها را به طور کامل بررسی کنید. از زاویه کنار به پین‌ها نگاه کنید تا به‌راحتی پین‌های خم و یا کنده شده را پیدا کنید. اگر بر سطح پردازنده، پینی کنده شده باشد، بهتر است قطعه را به طور کامل تعویض کنید چرا که تعمیر آن پیچیده و سخت است.

روش های تست CPU

سطح زیرین پردازنده

 برخی پردازنده‌ها، پین ندارند و در سطح زیرین آن‌ها پدهایی تعبیه شده است که چربی پوست دست باعث خرابی و خوردگی آن‌ها می‌گردد. با دستکش و ذره‌بین، تمامی سطح پردازنده را ارزیابی کنید، اگر قسمت‌هایی آسیب‌دیده باشند، این نشان می‌دهد که از پردازنده به‌خوبی نگه‌داری نشده است و ممکن است به‌درستی کار نکند.

بخشی از پردازنده، خمیر سیلیکون است. اگر در بررسی‌های خود، متوجه شدید که خمیر به بخش زیرین پردازنده منتقل شده است، آن را با کمک پارچه نانو و الکل به‌خوبی پاک کنید و اجازه دهید به‌خوبی خشک گردد.

تاب برداشتن پردازنده

گاهی جازدن نادرست و قرارگرفتن اشتباه پردازنده در سوکت باعث آسیب خنک‌کننده به CPU می‌گردد و سطح آن را خم و ناصاف می‌کند. باید خاطرنشان شد که اگر خنک‌کننده محکم در محل خود بسته شده باشد به پردازنده و یا مادربرد آسیب وارد می‌شود. این موارد را در بررسی فیزیکی CPU  لحاظ کنید.

خرابی هیت سینک

HIS یا همان رویه فلزی پردازنده که وظیفه آن همان کار هیت‌سینک است و حرارت را از پردازنده به خنک‌کننده منتقل می‌کند. بر روی سطح فلزی پردازنده به دنبال خط‌وخش و یا خوردگی باشید. خرابی این قسمت، فشار نامتوازن خنک‌کننده را نشان می‌دهد که موجب می‌گردد، گرما به‌درستی از پردازنده منتقل نشود.

بررسی عملکرد CPU

بعد از تست فیزیکی پردازنده می‌توانید عملکرد آن را از جوانب مختلف نظیر، فشار، دما و توان مصرفی تست کنید. ما به شما توصیه می‌کنیم که قبل از هر چیزی از سلامت کامل سایر قطعات کامپیوتر مثل رم، مادربرد… اطمینان حاصل کنید و با یک سیستم مطمئن و کامل فرآیند تست CPU را انجام دهید.

با نصب یک ویندوز جدید، تداخلات و باگ‌ها را به حداقل برسانید. مدل پردازنده خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که خنک‌کننده با CPU هم خوانی دارد. از خمیر سیلیکون تازه در پردازنده استفاده کنید.

اولین گام، تست بوت پردازنده

یک نکته مهم و حائز اهمیت در تست هر سیستمی، انجام فرآیند بوت به‌درستی و بدون مشکل است. برای این که بتوانید سایر تست‌ها را انجام دهید، باید سیستم بوت شود تا بتوان وارد ویندوز شد. اگر این مرحله به‌درستی صورت نگیرد، یعنی پردازنده به طور کامل خراب است.

روش های تست CPU

تست فشار در پردازنده

نرم‌افزارهای زیادی برای بررسی عملکرد پردازنده وجود دارند که کار ارزیابی را راحت می‌کنند. برای تست فشار می‌توان از نرم‌افزار Prime 95 بهره گرفت. در مرحله تست استقامت، تمامی سیستم را زیر نظر بگیرید و درصورتی‌که لگ، هنگی و کرش کند را مشاهده کردید، می‌توان به مشکل حرارتی پردازنده شک کرد.

تمامی این مراحل باید باوجود خمیر سیلیکون خوب، خنک‌کننده مناسب و اجرانشدن اورکلاک در بایوس صورت گیرد‌.

بررسی دمای CPU

ابتدا برای تست دمای پردازنده، نوع CPU خود را بررسی کنید و از دمای مجازی که شرکت تولیدکننده برای آن در نظر گرفته است، مطلع شوید. با کمک نرم‌افزار Core Temp دما را چک کنید. اگر دما در زمان تست فراتر از حد مجاز شد از خمیر سیلیکون و نصب درست خنک‌کننده اطمینان حاصل کنید.

ارزیابی توان مصرفی

برای مشخصه توان مصرفی نیز هر شرکت سازنده پردازنده یک حد مشخصی را قرار داده است. در مرحله تست دما می‌توان، توان مصرفی پردازنده را آنالیز کرد. اگر رقم آن در محدوده مجاز نبود احتمالاً پردازنده مشکلات داخلی دارد و برای استفاده مناسب نیست.

جمع بندی

تست ظاهری و عملکردی پردازنده با روش‌های تست CPU قابل‌انجام است. نرم‌افزارهای مختلفی برای ارزیابی پردازنده در دسترس هستند. با اطمینان از سلامت کامل CPU، عملکرد سیستم خود را بهینه کنید و از این قطعه به‌خوبی نگه‌داری نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *