آشنایی با انواع رم PC

رم و یا حافظه تصادفی به‌عنوان حافظه کوتاه‌مدت سیستم عمل می‌نماید. اگر دستگاه PC مدام هنگ می‌کند، ممکن است علت آن ظرفیت و سرعت رم باشد. تصور کنید که وسایل خود را به طور فشرده در یک کمد چیده‌اید در این حالت دسترسی به هریک از وسایل سخت‌تر از زمانی است که همه وسایل را در یک کمد بزرگ قرار داده باشید؛ بنابراین انواع رم با میزان حافظه خود، سرعت لحظه‌ای سیستم را تعیین می‌کنند. تاریخچه رم از ابتدا تا به الان انواع رم را به خود دیده است که رایج‌ترین آن‌ها DDR4 و DDR5 است. دو مدل اصلی رم PC شامل رم استاتیک و داینامیک است. در این مقاله به آشنایی با انواع رم PC می‌پردازیم.

با تکاف مگ همراه باشید

تاریخچه مختصر رم در رایانه‌ها

با پیشرفت تکنولوژی و فناوری، سرنوشت رم‌های کامپیوتر نیز دستخوش تغییر شد. ابتدا رم‌ها به شکل Dynamic RAM (DRAM) بودند و سپس با ورود رم‌های Static RAM (SRAM) رقابت میان این دو شکل گرفت. مهم‌ترین پیشرفت فناوری رم‌ها شامل رم‌های DRAM در دهه ۱۹۶۰، توسعه رم‌های SDRAM در دهه ۱۹۹۰، و سپس رم‌های DDR در اوایل قرن ۲۱ است. در حال حاضر رم‌ها با سرعت‌های پردازش بالا کار می‌کنند که نمونه رم‌های DDR4 و DDR5 ازاین‌قبیل رم‌ها به‌حساب می‌آیند. رم‌های امروزی قادر هستند تا ده گیگاهرتز سرعت را ارائه دهند و در امور طراحی، گیمینگ و برنامه‌های سنگین عملکرد بالایی را ایجاد کنند.

رم PC

 انواع رم در PC

  • DRAM (Dynamic RAM)
  • SRAM (Static RAM)

رم داینامیک

رم داینامیک از میلیون‌ها سلول حافظه به وجود آمده است. هر یک از این سلول‌ها از یک خازن و یک ترانزیستور ساخته می‌شوند. حافظه DRAM به نسبت SRAM از ظرفیت بیشتری برخوردار است؛ اما این نوع رم به دلیل مقدار برقی که ترانزیستور مداوم از خازن برمی‌دارد، باعث دشارژ شدن داده درون خازن می‌گردد و برای این‌که داده درون خازن از بین نرود نیاز است که دائم شارژ شود. رم داینامیک در کل ظرفیت بالاتر و هزینه کمتری دارد؛ ولی باید مداوم به برق متصل باشد.

داینامیک دارای چند نوع رم است که SDRAM ،DDR SDRAM و GDDR SDRAM اصلی‌ترین و مهم‌ترین انواع آن محسوب می‌شوند.

رم استاتیک

رم‌های استاتیک از ۴ الی ۶ ترانزیستور استفاده می‌نمایند. باید گفت که سرعت دسترسی در این نوع رم بالا است. یکی از مزیت‌های اصلی رم SRAM این است که حافظه ذخیره شده برعکس رم دینامیک نیازی به رفرش دائم ندارد و اطلاعات را بدون نیاز به بازنویسی مداوم نگه می‌دارد. البته این نوع رم هزینه بالاتری دارند.

رم داینامیک همگام شده SDRAM

رم داینامیک همگام شده حاصل ارتقای DRAM است که حافظه رم را با فرکانس CPU همگام می‌سازد. در این حالت رم قبل از ورود داده‌ها از سی‌پی‌یو سیگنال لازم را دریافت می‌کند. هنگامی که رم و CPU با یکدیگر همگام هستند، سی‌پی‌یو فعالیت‌هایی را که با یکدیگر تداخل دارند را به‌صورت موازی پیش می‌برد و به این عمل Pipelining می‌گویند.

رم PC

رم داینامیک همگام شده دوگانه گرافیکی GDDR SDRAM

این مدل رم برای رندر کردن تصاویر در کارت گرافیک استفاده می‌گردد و با نام VRAM نیز شناخته می‌شوند. باید گفت که تصاویر ویدئوها و بازی‌های باکیفیت برای اجرا به کارت گرافیک مجزا نیاز دارند. این نوع رم در کنسول‌های بازی و کارت‌های گرافیک برای پردازش اطلاعات گرافیکی به کار می‌روند.

رم داینامیک همگام شده دوگانه DDR SDRAM

احتمالاً تاکنون نام DDR را در ارتباط با رم شنیده‌اید. این نوع رم‌ها رایج‌ترین مدل رم در بین مصرف‌کنندگان به‌حساب می‌آیند. در رم نوع DDR حافظه تصادفی داینامیک هم‌زمان دوگانه است‌. زمان خرید رمبا توجه به نسل DDR به ما در انتخاب صحیح کمک می‌کند. تا به الان ۵ نسل از DDR به بازار معرفی شده است که شامل DDR، DDR2، DDR3، DDR4 و DDR5 است. هر نسل جدیدتر، حافظه و سرعت انتقال داده میان CPU و رم را افزایش داده است.  

 

انواع رم‌های PC بر اساس نسخه‌های مختلف DDR

 DDR (نسل اول)

DDR1 در سال ۲۰۰۰ و برای جایگزین SDRAM معرفی گردید. به طور میانگین سرعت آن 400 مگاهرتز است و بیشتر در سیستم‌های قدیمی کاربرد داشت و در حال حاضر استفاده نمی‌شود.

 DDR2

این مدل رم در سال ۲۰۰۴ عرضه گردید و نسبت به DDR نسل قبل مصرف برق کمتر و عملکرد و سرعت بیشتری را ارائه می‌داد.

 DDR3

DDR3 با سرعت ۸۰۰ تا 2133 MHz و تأخیر و مصرف انرژی کمتر در سال 2007 عرضه شد. امروزه این نوع رم در سیستم‌های میان‌رده یافت می‌شود؛ ولی استفاده از آن‌ها محدود شده است.

 DDR4

محبوب‌ترین نوع رم که در سال ۲۰۱۰ به بازار آمد DDR4 است. باید گفت که این رم مصرف انرژی پایین و در حد 1.2 ولت دارد و سرعت 1600 تا 3600 مگاهرتز را فراهم می‌کند. DDR4 را در اکثر مادربردهای جدید می‌توان پیدا کرد. این نوع رم برای کاربران عادی و گیمرها گزینه مناسبی است. برخی از مدل‌های DDR4 تا 5000 مگاهرتز اورکلاک می‌شوند. این ویژگی برای گیمرها مهم است.

 DDR5 (نسل جدید)

DDR5 در حال حاضر جدیدترین نسل این مدل رم محسوب می‌گردد. این رم با سرعت‌های بالاتر از 6000 MHz کار می‌کند. DDR5 قیمت بالایی دارد؛ ولی در آینده می‌تواند برای سیستم‌های حرفه‌ای و گیمرهای پیشرفته فراگیر شود.

 

رم PC

تفاوت‌های کلیدی میان نسل‌های مختلف رم

ویژگی DDR3 DDR4 DDR5

ویژگی DDR3 DDR4 DDR5
زمان تأخیر (CL) ۹ ـ ۱۵ ۱۴ ـ ۱۹ ۲۰ ـ ۱۴
ولتاژ کاری 1.5 ولت یا بالاتر 1.2 ولت 1.1 ولت یا کمتر
سرعت عملیاتی 800 تا 2133 MHz 1600 تا 3600 MHz 6000+ MHz
ظرفیت هر DIMM تا 32 گیگابایت تا 128 گیگابایت تا چند ترابایت
مصرف برق بالاتر کمتر بسیار کمتر
پشتیبانی مادربرد محدودتر بیشتر بیشتر

جمع بندی

انواع رم‌های PC نقش مهمی در عملکرد سیستم بازی می‌کنند. البته شناخت انواع رم به شما کمک می‌کند که بهترین گزینه را بر اساس نیاز، بودجه و سازگاری با سیستم خود انتخاب کنید. در کل می‌توان گفت رم‌های DDR4 گزینهٔ ایده‌آل برای کاربران عادی و گیمرهای متوسط هستند و در آینده، DDR5 جایگاه اصلی را به‌عنوان نسل آینده حافظه‌های RAM خواهد گرفت.

📅تاریخ آخرین بروزرسانی : 1404/01/30

author-avatar

درباره Elham Alibakhshi

نویسنده: الهام علی بخشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *