بررسی کنسول استیم دک
اوایل سال ۲۰۲۲، شرکت والو (Valve Software) که بهواسطه ساخت بازیهای پرطرفداری مانند Counter-Strike، Dota، Left 4 Dead، Portal و Team Fortress شهرت دارد، از اولین کنسول (کامپیوتر) قابل حمل خود با نام استیم دک (Steam Deck) رونمایی کرد. این معرفی توجه بسیاری از گیمرها و علاقهمندان به دنیای بازیهای کامپیوتری را به خود جلب کرد.
والو ادعا کرد که استیم دک توانایی اجرای تمامی لانچرهای بازی را روی پلتفرم کامپیوتر دارد. این کنسول، حتی بازیهای AAA را هم بهراحتی اجرا میکند. استفاده از پردازندههای AMD و امکان نصب سیستم عامل ویندوز، این کنسول را از سایر رقبا متمایز کرده و آن را به یک کامپیوتر قابل حمل واقعی تبدیل کرده است. در این مقاله از تکاف مگ ، به بررسی کنسول استیم دک میپردازیم.
در بررسی کنسول استیم دک، با دستگاهی بزرگتر از کنسولهای بازی دستی معمول روبهرو هستیم. این کنسول در نگاه اول با تنوع بالای دکمهها و ابزارهای کنترلی توجه را جلب میکند. در دو طرف، لبههای بالا و پشت دستگاه، ۸ دکمه، ۴ ماشه، ۴ پدل، ۲ جویاستیک، ۲ ترکپد و یک دیپد به چشم میخورد. این مجموعه گسترده از دکمهها، همراه با نمایشگر لمسی، بیش از نیاز هر کاربری به نظر میرسد و قابلیتهای کنترل بازی را تا حد زیادی گسترش میدهد.
البته، همه چیز ایدهآل نیست. دکمههای L4، L5، R4 و R5 در قسمت پشتی قرار گرفتهاند؛ جایی که دسترسی به آنها کمی نامتعارف و دشوار بهنظر میرسد. ترکپدهای مربع شکل ۳۲.۵ میلیمتری در دو طرف دستگاه هم در تجربه بازیهای اکشن و پرهیجان چندان موثر نیستند. این ترکپدها بیشتر برای گشتوگذار در منوی سیستمعامل و تایپکردن استفاده میشوند.
سخت افزار
این دستگاه به یک پردازنده شتابیافته (APU) انحصاری ساخت AMD مجهز است. APU نوعی تراشه چندکاره است که ترکیبی از پردازنده مرکزی و گرافیکی را در خود جای داده است. در این کنسول از معماری AMD Zen 2 برای پردازنده مرکزی و AMD RDNA 2 برای هسته گرافیکی استفاده شده است. این معماری با نام Aerith، الهامگرفته از شخصیت بازی Final Fantasy VII هم شناخته میشود.
پردازنده مرکزی دستگاه با ۴ هسته و ۸ رشته و سرعت کلاک متغیر بین ۲.۴ تا ۳.۵ گیگاهرتز کار میکند. پردازنده گرافیکی هم دارای ۸ واحد محاسباتی RDNA 2 است که با فرکانس ۱ تا ۱.۶ گیگاهرتز عمل میکند. علاوهبر این، این کنسول از حافظه رم ۱۶ گیگابایتی LPDDR5 بهره میبرد که در مقایسه با ایکسباکس سری اس که تقریباً نصف این میزان رم را دارد، یک مزیت بزرگ محسوب میشود.
این دستگاه در سه نسخه با ظرفیتهای مختلف حافظه داخلی عرضه میشود. مدلهای ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی از ماژولهای SSD NVMe با سرعت بالا بهره میبرند؛ اما نسخه ۶۴ گیگابایتی، از حافظه eMMC استفاده میکند. این نوع حافظه بهعنوان یک تراشه ذخیرهسازی یکپارچه روی برد لحیم شده و بهدلیل قیمت مناسب، در بسیاری از گوشیها و تبلتهای امروزی استفاده میشود.
همین موضوع باعث میشود نسخه ۶۴ گیگابایتی نسبت به مدلهای پرظرفیتتر، سرعت کمتری داشته باشد. همچنین، کمبود فضای ذخیرهسازی یکی از چالشهای اصلی این نسخه است؛ زیرا بسیاری از بازیهای امروزی کامپیوتر به حجم قابل توجهی از حافظه نیاز دارند.
مشخصات بازیهای استیم دک
یکی از مهمترین سوالاتی که ذهن کاربران را مشغول میکند، عملکرد استیم دک در اجرای بازیهاست. استیم دک، کامپیوتری کوچک و قابل حمل است که توانایی اجرای اکثر بازیهای پلتفرم کامپیوتر را با کیفیتی عالی دارد. البته این موضوع در همه بازیها صدق نمیکند.
با استفاده از هسته قدرتمند لینوکسی و قدرت پردازشی Aerith، استیم دک میتواند بیشتر بازیهای روز را بهراحتی اجرا کند. عملکرد آن در اجرای بازیهای AAA نسل جدید حقیقتاً شگفتانگیز است. البته لازم به ذکر است که رزولوشن اجرای بازیها 720p است.
استیم دک قادر است اکثر بازیها را با نرخ فریم ثابت ۳۰ فریم بر ثانیه، بدون اختلال یا کرش (carash) و همچنین با عمر باتری بیشتر اجرا کند. علاوهبر این، امکان شخصیسازی تنظیمات گرافیکی از طریق منوی داخلی دستگاه وجود دارد تا بهترین خروجی ممکن را بهدست آورید.
تجربه بازیها روی استیم دک، روان و بدون مشکل در نمایش جلوههای بصری است. اما در برخی بازیهای سنگینتر مثل God of War، ممکن است با لودینگهای طولانی یک تا دو دقیقهای مواجه شوید؛ بهویژه در نسخههای ۶۴ گیگابایتی که از حافظههای eMMC استفاده میکنند.
قیمت استیم دک
شرکت والو با سیاستگذاری هوشمندانهای، قیمتگذاری استیم دک اولد و سایر کنسولهای خود را انجام داده است. برای خرید نسخه ۵۱۲ گیگابایتی استیم دک اولد، قیمت ۵۵۰ دلار و برای نسخه ۱ ترابایتی، قیمت ۶۵۰ دلار در نظر گرفته شده است. جالب است بدانید که سال گذشته با ۶۵۰ دلار میشد مدل استیم دک LCD با ۵۱۲ گیگابایت حافظه را خریداری کرد. این نشان میدهد که والو نهتنها نمیخواهد مشتریانش را از دست بدهد؛ بلکه قصد دارد فروش خود را بیشتر از قبل افزایش دهد. با معرفی رسمی نسخه استیم دک OLED با قیمت ۵۴۹ دلار، این شرکت در مسیر جذب حداکثری گیمرها قدم برمیدارد.
ولی اصلا با این قیمت نمیصرفه 🙁